Kuchnia

Top 5 zdrowych i pysznych przekąsek dla małego niejadka, czyli coś na słono bez soli i na słodko bez cukru

Dobro dziecka dla każdego rodzica powinno być celem nadrzędnym. Dlatego opiekunowie dbają nie tylko o bezpieczeństwo, ale przykładają coraz większą wagę do tego, co ich pociecha jada. Oczywiście jedzenie powinno być zdrowe i bez cukru i soli. Jednak największy problem pojawia się wtedy, gdy ma się w domu małego niejadka. Jeżeli i Was dotyczy ten problem, to koniecznie poznajcie top 5 zdrowych i pysznych przekąsek, czyli coś na słono bez soli i na słodko bez cukru.

Top 1: Coś lekkiego, ale pysznego

Bądźmy szczerzy, wyrobienie u dziecka zdrowych nawyków żywieniowych nie jest łatwe. Owszem są maluchy, które zjedzą wszystko, ale niestety większość dzieci lubi pomarudzić. A więc, gdy zbliża się pora przekąsek to wielu rodziców zaczyna się stresować i zastanawiać, co mają podać maluchom do jedzenia. Często stają wręcz przed dylematem czy lepiej, aby dziecko chodziło głodne czy można podać mu coś mało zdrowego. Na szczęście koniec z tymi dylematami, wszak może być pysznie i bardzo zdrowo. Wystarczy tylko przygotować chipsy z warzyw i owoców. Nie od dziś wiadomo, że dzieciaki uwielbiają chipsy, ale zamiast dawać im kupne i bardzo niezdrowe, możecie je wykonać samodzielnie, bez dodatku soli czy innych konserwantów. Wystarczy przygotować je z batatów. Musicie tutaj wiedzieć, że bataty są bombą witaminową. Zawierają wapń, fosfor, potas, sód, magnez, siarkę, chlor, żelazo, jod, a także witaminy z grupy B, witaminę C, kwas foliowy i witaminę E. Pamiętajcie, aby na samym początku bardzo dobrze wyszorować słodkie ziemniaki, koniecznie też nie usuwajcie skórek, bo jest w nich najwięcej witamin. Następnie pokrójcie je na cienkie paski i delikatnie przesmarujcie oliwą z oliwek. Możecie posypać je także bardzo zdrowym czosnkiem niedźwiedzim. Pozostaje już tylko włożyć je do piekarnika i piec w 200 stopniach przez 25 minut. Poczekajcie, aż ostygną i już macie świetną przekąskę. Swoją drogą to także dobry pomysł na obiad.

Top 2: Deser może być słodki i bez cukru

Jak wiadomo dzieci uwielbiają słodycze i czasami aż trudno im odmówić. Jednak teraz nie będziecie mieć wyrzutów sumienia, że podajcie im coś niezdrowego. Polecamy Wam pyszne i słodkie ciasto bez cukru. Jeżeli potrzebujecie dobrych akcesoriów cukierniczych, to wejdźcie na stronę elhandel.pl. Na samym początku w misce ubijacie 3 jajka, dodajecie do nich pół kostki masła, całość łączycie. Następnie w osobnym naczyniu blendujecie pół kilograma truskawek i dodajecie je do masy. Pozostaje już tylko dosypać 2 szklanki mąki tortowej i pól szklanki ziemniaczanej. Cisto pieczemy w 180 stopniach przez około 40 minut.

Top 3: Coś co dzieci nie lubią, ale w tej formie pokochają

Czas na naszą drugą pozycję, a mianowicie chipsy z buraka. Jeżeli chcecie, aby miały śmieszne kształty, to koniecznie zajrzyjcie do polecanego przez nas sklepu cukierniczego, gdzie możecie zakupić wykrawacze. Bądźmy szczerzy, dzieci raczej za burakami nie przepadają, ale w tej postaci może nawet je pokochają. Ich przygotowanie jest też banalnie proste, a pieczony burak naszym zdaniem smakuje lepiej niż ten gotowany. Zatem wystarczy tylko pokroić je w paseczki, następnie na każdy plasterek nakładacie maleńką kropelką oliwy z oliwek i pozostaje już tylko pieczenie, a zasadniczo suszenie chipsów w 130 stopniach przez godzinę.

Top 4: A może pierożki i na słono i słodko?

Nasza kolejna propozycja to odrobina czegoś na słono bez soli i na słodko bez cukru. Zatem proponujemy Wam przygotowanie pierogów. A więc do dzieła! Do miski przesiewacie pół kilograma mąki, następnie dodajecie jedną łyżeczkę oliwy z oliwek oraz półtora szklanki wody. Cisto wyrabiacie, następnie wykrawacie pierogi. Do jednych możecie włożyć suszone owoce, ale najlepiej, abyście wcześniej wysuszyli je sami. Z kolei do opcji na słono świetnie pasuje gotowana w rosole pierś. Pozostaje już tylko gotować je do wypłynięcia i możecie podawać Waszym pociechom.

Top 5: Kanapka z szynką w zdrowej odsłonie

Polecamy Wam samodzielne przygotowanie wędliny, choćby z piersi kurczaka. Wystarczy tylko przyprawić ją ziołami, a następnie ugotować na parze. Taka wędlina jest zdrowa i bez konserwantów. Możecie jeszcze wykonać bułki jogurtowe, a więc 2 szklanki mąki mieszacie z lekko podgrzanym jogurtem typu greckiego (mały kubeczek). Formujecie bułeczki i pieczecie przez 20 minut w 180 stopniach. Po ostygnięciu przekrawacie ma pół i wkładacie do środka plaster wędliny, pomidora i ogórka.

Zdrowe jedzenie może być smaczne. Zatem jeżeli macie w domu niejadka, to koniecznie skorzystajcie z naszych przepisów.

Shares: