Kuchnia

Garnki – jak wybrać te najlepsze?

Gotowanie – jedni spośród nas lubią gotować, pozostali smakować przygotowanych potraw, natomiast także pozostali lubią oraz to, oraz to. Niezależnie po jakiej stronie jesteś, z pewnością zdajesz sobie sprawę, iż kupując sprzęt kuchenny, będziesz musiał/a odpowiedzieć sobie na pytanie: jak dobrać odpowiednie garnki? Zapoznaj się z poniższymi radami, jakie w dużym stopniu uproszczą Ci podjęcie decyzji o zakupie odpowiedniego sprzętu kuchennego.

Czym się kierować dobierając naczynia do płyty indukcyjnej?

Garnki do płyty indukcyjnej powinny spełniać parę ważnych założeń – pamiętajmy, iż bez nich kuchenka po prostu się nie uruchomi, kiedy umieścimy na niej „typowe” naczynie. Garnki dobrane do płyt indukcyjnych przeważnie mają na podłożu wygrawerowany znaczek „spirali”, jaki informuje nas, iż podłoże to jest zgodne z płytą indukcyjną. Samo podłoże musi wykazywać się wartościami ferromagnetycznymi, aby kuchenka mogła „znaleźć” umieszczone na niej naczynie – o tymże, czy dno ma takie cechy, możemy się przekonać za pomocą normalnego magnesu. Niewątpliwie najdoskonalsze tego rodzaju produkty jest w stanie własnym klientom zaoferować sklep z produktami Florina (więcej informacji tutaj).

Garnki emaliowane – zalety

Duża lista korzyści garnków emaliowanych powoduje, iż przydadzą się one na czas Świąt Wielkanocnych, lecz też później – majówkę, latem lub jesienią oraz zimą. Z przeznaczeniem można zdefiniować je garnkami całorocznymi, w jakich można przyrządzić dobre zupy, bigos, lub również wielkanocny żurek z białą kiełbasą. Naczynia emaliowane są niezwykle higieniczne. Zalecane są uczuleniowcom i wszelkim dbającym o zachowanie garnków w nieskazitelnej czystości.

Grubość podłoża

Najdoskonalszym wyjściem jest wyposażenie się w garnek o podwójnym czy potrójnym dnie zrobionym z paru produktów koncentrujących własne wartości w taki sposób, aby jak najlepiej wydzielać ciepło po przestrzeni naczynia. Poszczególną kategorię artykułów stanowią garnki do kuchni indukcyjnej, jakich podłoże winno być płaskie, pozbawione żłobień oraz zrobione z dobrego produktu czy nałożone dodatkową warstwą. Doskonałym wyjściem są tak nazywane pyzy, więc naczynia, jakich podłoże jest odrobinę mniejsze od samego garnka.

Ze stali nierdzewnej lub aluminiowe?

Garnki do kuchni indukcyjnej na pewno muszą mieć dno zrobione z metalu ferromagnetycznego. Co natomiast z pozostałą częścią naczynia? Na rynku odnajdziemy garnki zrobione z wielu różnorodnych produktów. Każdy spośród nich ma własne wady oraz zalety. Szczególnie znane są naczynia ze stali kwasoodpornej, jakie charakteryzują się ogromną odpornością i wytrzymałością na rdzę, zniszczenia mechaniczne oraz przypadkowe zadrapania. Nic zatem nadzwyczajnego, iż tak mnóstwo osób się na nie decyduje.

 

Shares: