Kuchnia

Cappuccino, latte, flat white – czym różnią się te kawy?

Zamawiając kawę w profesjonalnej kawiarni najczęściej nie spotkamy się z określeniami „czarna” i „biała”, ale raczej „cappuccino”, „latte”, „flat white”, „americano”, „espresso” i tak dalej. Właśnie dlatego warto wiedzieć, czym różnią się poszczególne wersje. Jaką kawę może przygotować dla nas ekspres do kawy? Na to pytanie odpowiadamy w naszym artykule.

Najpopularniejsze cappuccino

Statystyki pokazują, że najczęściej zamawianym rodzajem kawy jest cappuccino. Nie wiadomo dlaczego właśnie ten rodzaj zyskał aż tak duże uznanie wśród klientów. Może dlatego, że jednak Włochy są uznawane za solidnego producenta tego trunku, a właśnie stamtąd wywodzi się popularne cappuccino. Wielu Włochów nie wyobraża sobie godzin porannych bez swojej ulubionej kawy. To właśnie cappuccino zostało też wykorzystane przez producentów wszelkich kawowych „gotowców”. No a jak wygląda prawdziwe cappuccino i jak je przyrządzić? Potrzebny jest przede wszystkim solidny ekspres do kawy, który przyrządzi mocne i aromatyczne espresso. Do tego konieczne jest przygotowanie 100 mililitrów mleka, które zostanie następnie spienione. Idealne cappuccino powinno posiadać warstwę espresso na dnie, wyżej warstwę mleka i na samym wierzchu 1-2 centymetrową warstwę mlecznej pianki.

Latte z drugim miejscem na podium

Drugim, najczęściej zamawianym rodzajem kawy jest latte. Opisując tę kawę obrazowo, należałoby stwierdzić, że jest to takie cappuccino, tylko z większą ilością mleka. Do jej przygotowania używa się po standardowym espresso, aż 200 mililitrów mleka lub nawet więcej. O ile cappuccino podaje się tradycyjnie w standardowej filiżance, latte należy już zaserwować w wysokiej szklance wraz z długą łyżeczką. Latte jest co do zasady zdecydowanie delikatniejsza niż cappuccino. We Włoszech spożywa się ją przede wszystkim do śniadania. Często piją ją nawet dzieci. Warto przy tym podkreślić, że niejeden domowy ekspres do kawy ma już wbudowane programy do przygotowania cappuccino oraz latte. Nie musimy zatem myśleć o odpowiednich proporcjach, ponieważ do przyrządzenia naszej kawy wystarczy jeden przycisk.

Flat white – kawa zyskująca popularność

Nieco mniej znanym, ale jednocześnie bardzo cenionym rodzajem białej kawy jest flat white. Ten sposób przygotowania dla odmiany nie pochodzi z Włoch, ale z Australii lub Nowej Zelandii. To nieco mocniejsza wersja kawy z mlekiem. Przygotowuje się ją z podwójnego espresso, zalanego porcją gorącego mleka. To mleko można również spienić, ale tylko trochę. Pianka w kawie flat white jest jedynie minimalna w porównaniu z espresso lub cappuccino. To z pewnością pyszna alternatywa dla osób, które lubią intensywniejszy, kawowy posmak, ale i odrobinę mleka. Taką kawę również bez problemu przygotuje każdy domowy ekspres do kawy.

Shares: