Daniem idealnym byłaby niskokaloryczna pizza, którą można byłoby zajadać się niemal bez ograniczeń i bez wyrzutów sumienia. Jednak czy da się przygotować jej odchudzoną wersję? Na pewno można upiec ją z wysokiej jakości i pełnowartościowych składników, dzięki czemu będzie znacznie zdrowsza.

Pizza niekoniecznie wpisuje się w zasady niskokalorycznej diety, lecz mimo to ma wielu wiernych miłośników. Odpowiednio przyrządzona smakuje o każdej porze i niezależnie od okazji – warto wybrać się na pizzę na Rynku we Wrocławiu, Krakowie czy Poznaniu, niezależnie od lokalnych tradycji miast, zamówić ją do biura czy od czasu do czasu na obiad. Jeśli jednak zależy nam na sylwetce, można pokusić się o przygotowanie jej samodzielnie.

Klasyczny smak w domowej pizzy?

Można łatwo zaspokoić apetyt na pizzę, zamawiając wypiek z ulubionymi dodatkami np. w Pizzerii Dominium, Da Grasso czy Biesiadowo – wystarczy jedynie dobrać te mniej kaloryczne składniki. Alternatywą są samodzielne eksperymenty – pizza z piekarnika nie będzie idealna, ale za to mniej tucząca.

Na nasze odczucia smaku duży wpływ mają przyzwyczajenia, a domowa pizza ma faktycznie inny smak. Placek z pieca smakuje lepiej niż ze zwykłego piekarnika, dlatego też w domu należy zadbać o jej część wierzchnią, czyli wybrać dobrej jakości, najlepiej oryginalne włoskie, produkty.

Jak przyrządzić zdrowszą pizzę?

Ciasto na pizzę. Pizza nie musi być bardzo tucząca, jeśli jest jedzona sporadycznie i odpowiednio przyrządzana. Podstawą jest klasyczne ciasto drożdżowe, które należy samodzielnie wyrobić z naturalnych składników. Gotowe ciasta mrożone zawierają wiele sztucznych składników i nie będą dobrym wyborem.

Sosy do pizzy. Z kolei klasyczny sos do pizzy, jeśli nie jest to gotowiec ze sklepu jak np. ketchup, będzie bogaty w cenny likopen – do jego przygotowania wystarczą świeże pomidory, czosnek, oliwa oraz zioła, np. bazylia i oregano. Warto też eksperymentować z innymi sosami przyrządzanymi na bazie jogurtu naturalnego i czosnku, miodu i musztardy itd. – wedle uznania.

Dodatki na wierzchu. Pizza kupowana w barach lub mrożona zawiera jedynie puste kalorie i jest bezwartościowa. Lepiej wybrać się do klasycznej pizzerii Dominium – we Wrocławiu, Warszawie, Toruniu itd. – lub dobrać dodatki samodzielnie. Włoska szynka, prawdziwa mozzarella di bufala, ser kozi, dojrzałe pomidory i prawdziwa oliwa to podstawa dobrej jakości wypieku. Warto postawić też na sezonowe warzywa i grillowane mięso z kurczaka, używać dużej ilości ziół usprawniających procesy trawienne.

Więcej na https://www.pizzadominium.pl/lokale/wroclaw

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj