Lifestyle

Wariacje na temat pierogów – top 3 pyszne, acz inne smaki

Któż z nas nie lubi pierogów? Ok są takie osoby, ale i im pierogi mogą wreszcie zasmakować. Warto jednak przygotować je w zupełnie innej formie. Gwarantujemy, że smak jest wybitny i aż trudno oderwać się od jedzenia. Poznajcie więc top 3 pyszne, acz inne smaki.

Jak zrobić idealne ciasto na pierogi?

Zacznijmy może od tego, jak zrobić idealne ciasto na pierogi. Wiele osób uważa, że jest to trudne. Ale prawda jest taka, że mając dobry przepis, rzeczywiście można uzyskać idealną konsystencję. Wbrew pozorom wcale nie jest to trudne. Potrzebować będziemy 500 g mąki pszennej np. typ 500, pół łyżeczki soli, 4 łyżki oleju, czyli około 50 ml oraz szklankę gorącej wody 250 ml, ale nie wrzątku. Taka ilość ciasta powinna wystarczyć na zrobienie 50 sztuk. Oczywiście musimy zauważyć, że takie ciasto pasuje do każdego farszu. Skoro składniki są już znane, to można przejść do zrobienia ciasta. Otóż do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól, olej oraz wlewamy wodę. Ciasto szybko mieszamy z wodą, a następnie wyrabiamy je ręcznie. Na początek ciasto może się lekko kleić, ale to oznacza, że wszystko robicie tak jak trzeba. Po kilku minutach wyrabiania nabierze już właściwiej konsystencji. Ciasto dzielimy na kilka kulek i następnie po kolei każdą wałkujemy i wykrawamy kółeczka.

Pierogi z grzybami – niby znane, a jednak w innej odsłonie

Pierogi z grzybami zna każdy, ale musicie wiedzieć, że można przygotować je jeszcze inaczej i dzięki temu będą naprawdę dobrze smakować. Można pokusić się wręcz o stwierdzenie, że ich smak jest obłędny. Zacznijmy od tego, że na początek należy znaleźć dobre suszone grzyby do pierogów. My polecamy Wam borowiki. W końcu są smaczne i zdrowe. I rzeczywiście nadają potrawie intensywności. Skoro grzyby wybrane, to czas przejść do robienia farszu. Na początek zalewamy suszone grzyby wodą na całą noc. Następnie wodę odcedzamy i w świeżej osolonej wodzie gotujemy je przez 1,5 godziny. Gdy będą już miękkie, kroimy je na małe kawałki. A następnie przesmażamy na swojskim smalcu. A jeżeli takiego nie macie, to można rozpuścić nieco wędzonej słoniny. Dodajemy drobno pokrojony boczek oraz grzyby, a także cebulkę pokrojoną w kostkę i dwa ząbki czosnku. Całość smażymy przez około 20 minut na małym ogniu. Po tym czasie czekamy aż farsz ostygnie i można przejść do następnej pracy, czyli dodania do grzybków pokrojonej na małe kosteczki papryki i to w kolorze czerwonym, zielonym i żółtym. Teraz można już przejść do nakładania farszu na ciasto.

Pierogi z rybą wędzoną

Smaki są różne i naszym zdaniem wielu osobom zasmakuje nasza kolejna propozycja, czyli pierogi z wędzoną rybą. Rzeczywiście mają intensywny smak, ale też są inne i ciekawe. Ich przygotowanie jest wyjątkowo szybkie i łatwe. Wystarczy tylko obrać z ości makrelę wędzoną. Mięso umieszczamy w misce, następnie dodajemy do niego pokrojonego na małe kawałki ogórka kiszonego oraz ugotowane na twardo jajko. Całość bardzo dokładnie mieszamy i czy przypadkiem nadzienie nie przypomina wam pysznej pasty rybnej? Oczywiście, że tak!. Teraz nakładamy farsz na ciasto i zlepiamy. Alternatywą dla mięsa z makreli może być mięso z łososia, które ma także bardzo intensywny smak.

Pierogi dla dzieci i nie tylko

A co powiecie na pierogi na słodko? W sumie każdy z nas zna te z owocami. Ale można przygotować coś zdecydowanie ciekawszego. Pamiętajcie, że możecie użyć tego samego przepisu na ciasto pierogowe, ale zamiast soli możecie też dodać łyżkę cukru pudru. Dzięki temu ciasto nabierze słodkości. Skoro to już jasne, to teraz można przejść do przygotowania farszu. Potrzebować będziemy czekoladę gorzką oraz mleczną. Czekoladę kroimy na kawałki, czyli jedną kostkę przekrawamy na pół. Mieszamy czekolady ze sobą, teraz dodajemy do nich pokrojone w kostkę truskawki oraz galaretki. Całość mieszamy, a następnie nożem staramy się poszatkować na jeszcze mniejsze części. Aby masa zaczęła się bardziej kleić, dokładamy jeszcze 2 łyżki masła orzechowego. Teraz łyżeczką nakładamy klejący się farsz na ciasto. Potem gotujemy pierogi w osłodzonej, a nie osolonej wodzie i podajemy polane sosem czekoladowym. Palce lizać. Ale jest jedna wada tych pierogów… cóż, są kaloryczne i ciężko się powstrzymać, by nie zjeść jeszcze jednego i potem kolejnego…

Shares: