Zdrowie

Przepisy kulinarne przy wysokim cholesterolu

Cholesterol jest substancją niezbędną do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Jednak trzeba pamiętać, że jego nadmiar szkodzi i może spowodować miażdżycę, jak i znacząco zwiększyć ryzyko występowania wielu innych chorób. Niezwykle istotna w takich wypadkach okazuje się dobrze skomponowana dieta, która odgrywa bardzo ważną rolę w jego zwalczaniu. Dlatego warto dokładnie dowiedzieć się, jakich produktów nie może zabraknąć w naszym jadłospisie i opracować konkretny plan żywieniowy.

Dieta cholesterolowa – co trzeba wiedzieć?

W ostatnim czasie coraz więcej ludzi zmaga się ze zbyt dużym poziomem cholesterolu. Jedynym słusznym rozwiązaniem okazuje się idealnie opracowana dieta, która pomoże w jego skutecznym zwalczaniu. Co ciekawe, taka dieta nie jest skomplikowana, a sugerowane produkty spożywcze można bez problemu kupić w większości sklepów. Wprowadzenie takich produktów do naszego codziennego jadłospisu z pewnością pomoże, a różnicę zauważymy już zaledwie po kilku tygodniach od stosowania.

Nie warto tego bagatelizować, ponieważ wysoki poziom złego cholesterolu może być bardzo groźny dla zdrowia i doprowadzić między innymi do:

  • miażdżycy,
  • choroby wieńcowej,
  • udaru mózgu,
  • zawału mięśnia sercowego.

Dobrze opracowana dieta cholesterolowa powinna uwzględniać produkty zawierające substancje i związki zwiększające stężenie dobrego cholesterolu HDL, a zmniejszające poziom złego cholesterolu LDL[1]. Przed podjęciem decyzji o diecie warto odwiedzić lekarza ogólnego, który zleci właściwe badania. Dlatego tak istotne jest regularne przeprowadzanie kontroli, za pomocą których uzyskamy niezbędne informacje co do poziomu cholesterolu w organizmie.

Jak obniżyć poziom cholesterolu dietą?

Osoby zmagające się ze zbyt wysokim poziomem cholesterolu muszą z pewnością unikać smażonych, tłustych potraw, słodkich deserów, a masło najlepiej zastąpić margaryną roślinną. Jeśli, niestety w naszym organizmie jest zbyt dużo tej substancji, sama dieta cholesterolowa może nie wystarczyć. Warto wspomnieć, że czasami ważne jest również to, jakiej obróbce termicznej poddajemy dane produkty[2].

Bardzo istotne jest też uzupełnienie diety o aktywność fizyczną, podejmowaną kilka razy w tygodniu. Łącząc obie te kwestie możemy być pewni, że zmniejszymy poziom złego cholesterolu, ale także zapobiegniemy wielu chorobom.

Zdrowie to coś, czego nie kupimy za żadne pieniądze, dlatego nie wolno bagatelizować żadnych oznak choroby. Chcąc cieszyć się jak najdłużej życiem, trzeba przeprowadzać regularne badania, nie wystrzegać się ruchu i zwracać uwagę na to, co jemy. Tylko w taki sposób zadbamy o długą i spokojną przyszłość.

Dieta na obniżenie cholesterolu – po co sięgać?

Dieta cholesterolowa przynosi rezultaty, tylko wtedy, gdy jest stosowana konsekwentnie. Trwałe obniżenie substancji tłuszczowej w naszym organizmie możemy uzyskać już po 3 miesiącach od zmiany nawyków żywieniowych. W diecie przy wysokim poziomie cholesterolu warto sięgać między innymi po:

  • białe mięso,
  • chude wędliny,
  • ryby morskie,
  • jaja z wolnego wybiegu,
  • orzechy i migdały,
  • cytrusy,
  • siemię lniane,
  • jogurty naturalne,
  • olej rzepakowy oraz oliwę z oliwek,
  • owoce i warzywa zawierające witaminy B, C i E.

[1] G. Bonczar, K. Chrzanowska, K. Maciejowski, M. Walczycka, Zawartość cholesterolu i jego pochodnych w mleku i produktach mleczarskich – uwarunkowania surowcowe i technologiczne. Żywn. Nauk. Technol. Ja., 2011; 1(74) s. 16.

[2] Tamże, s. 22.

Bibliografia:

  1. Bonczar G., Chrzanowska K., Maciejowski K., Walczycka M., Zawartość cholesterolu i jego pochodnych w mleku i produktach mleczarskich – uwarunkowania surowcowe i technologiczne. Żywn. Nauk. Technol. Ja., 2011; 1(74).
  2. Kunachowicz H., Nadolna I., Przygoda B., Iwanow K., Wartość odżywcza wybranych produktów spożywczych i typowych potraw, Wyd. IŻŻ, Warszawa 2009.
  3. Prawda o tłuszczach, (red.) Gawęcki J., Biblioteczka Olimpiady Wiedzy o Żywieniu, Wyd. AR, Poznań 1996.
Shares: