Coraz częściej zwracamy uwagę na to, z czego składa się nasze menu, przywiązujemy wagę do tego, by do codzienności wprowadzić choć odrobinę ruchu, i mamy coraz większą świadomość tego, co nam szkodzi i w jakim stopniu. Przy zmianie diety i w szczególnych sytuacjach zdrowotnych sięgamy również po probiotyki w postaci naturalnej lub suplementów diety, które dostarczają organizmowi dobrych bakterii. Jakie mają znaczenie dla człowieka?

Zdrowy styl życia to zagadnienie, które w ostatnich latach zaczęło się cieszyć dużym zainteresowaniem. Zróżnicowana dieta z ograniczoną ilością wysoko przetworzonych produktów, fast foodów czy słodyczy oraz aktywność fizyczna zwykle pozwalają na utrzymanie ciała i ducha w dobrej kondycji. W tym wszystkim warto również pamiętać o wspieraniu naturalnych mechanizmów obronnych organizmu związanych z florą jelitową. Istnieją zarówno naturalne sposoby, jak i te w formie suplementów, takich jak Linex, Probiotex czy Trilac. Sprawdź, dlaczego to takie ważne!

Kiedy potrzebne są probiotyki?

Probiotyki to żywe drobnoustroje, których zadaniem jest wywieranie korzystnego wpływu na organizm gospodarza, czyli człowieka[1]. Są to tzw. dobre bakterie, które wspierają mechanizmy obronne ustroju, chronią przed chorobami, ale też wpływają na prawidłowe działanie poszczególnych organów, w tym także mózgu[2]. Mają za zadanie między innymi obniżać poziom pH, zmniejszać wchłanianie tłuszczu, brać udział w procesie przemiany materii.

Nade wszystko jednak flora bakteryjna ma wspierać naturalną odporność organizmu[3]. Zaburzenie tej równowagi może się okazać opłakane w skutkach. Niedostateczna ilość żywych kultur bakterii może bowiem skutkować rozwojem szkodliwych drobnoustrojów, zaparciami, biegunkami i wymiotami oraz w dłuższej perspektywie zakończyć się poważnymi schorzeniami. Sposobem na uzupełnienie flory jelitowej jest spożywanie produktów mlecznych lub suplementów typu Linex Forte, Trilac czy Bactilac.

Naturalne źródła probiotyków

Jednym z głównych źródeł probiotyków są fermentowane przetwory mleczne. Zaletą w tym przypadku jest możliwość jednorazowego podania dużej ilości bakterii, które są w stanie osiąść w przewodzie pokarmowym i regulować jego pracę, np. biorąc udział w procesie przemiany materii czy obniżając poziom cholesterolu. Warto zatem sięgać po kefiry, maślanki, kwaśne mleko czy też jogurty[4]. Co ciekawe, również uwielbiane przez Polaków kiszonki dostarczają probiotyków. Mowa np. o kiszonych ogórkach czy kapuście. Nie oznacza to jednak, że preparaty takie jak Trilac czy Linex nie są naturalne.

Preparaty farmaceutyczne z probiotykami

Takie suplementy jak Bactilac, Linex Forte czy Probiotex zawierają liofilizowane szczepy bakterii, a to oznacza, że są one uzyskane z naturalnych źródeł i zabezpieczone w takiej postaci, by po dostaniu się do przewodu pokarmowego zagnieździły się w nim i spełniały swoje zadania. Przykładowo Linex zawiera bakterie Lactobacillus acidophilus, LA-5® i Bifidobacterium animalis subsp. lactis, BB-12® oraz inulinę i oligofruktozę wspierające namnażanie bakterii w jelitach.

[1] FAO/WHO (2001) Health and Nutritional Properties of Probiotics in Food including Powder Milk with Live Lactic Acid Bacteria. Report of a Joint FAO/WHO Expert Consultation on Evaluation of Health and Nutritional Properties of Probiotics in Food Including Powder Milk with Live Lactic Acid Bacteria.

[2] Kiran V. Sandhu, Eoin Sherwin, Harriët Schellekens et al.. Feeding the microbiota-gut-brain axis: diet, microbiome, and neuropsychiatry. „Translational research : the journal of laboratory and clinical medicine”, 2016 Oct 21. DOI: 10.1016/j.trsl.2016.10.002 (ang.). [dostęp 2019-03-22].

[3] Gołąb J., Jakóbisiak M., Lasek W., Stokłosa T.: Immunologia. Warszawa: Wydawnictwo Naukowe PWN, 2007, s. 272-273. ISBN 978-83-01-15154-6.

[4] Kudełka W., 2005, Charakterystyka mlecznych napojów fermentowanych w Unii Europejskiej oraz w Polsce, Zeszyty Naukowe nr 678 Akademii Ekonomicznej w Krakowie, 149-160.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here