Zdrowie

Owoce morza w zbilansowanej diecie

Zbilansowana dieta bogata w białko, witaminy i tłuszcze nienasycone to podstawa dobrego samopoczucia i ponad przeciętnej kondycji fizycznej. Wśród wielu potraw wysokobiałkowych oraz warzyw bogatych w witaminy, coraz większą popularność zdobywają posiłki skomponowane dzięki rybom i owocom morza.

Rosnąca popularność

Kuchnia oparta o ryby i owoce morza jest szeroko rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich, szczególnie w regionach z dostępem do morza. W urokliwych, nadmorskich restauracjach bez problemu można zamówić ośmiorniczki, krewetki czy kalmary. W Polsce rozpowszechnione są głównie pokarmy rybne, natomiast owoce morza dopiero wchodzą na salony czy to w restauracjach, czy sklepach. Problem z dostępnością danego produktu można rozwiązać poprzez sklep rybny online, dzięki któremu możliwe jest zamówienie różnego rodzaju ryb i owoców morza z domowego zacisza. Popularność potraw morskich wiąże się z faktem, że są niezwykle odżywcze, a same w sobie gwarantują unikatowe walory smakowe.

Moc witamin i makroskładników

Owoce morza oraz ryby są bogatym źródłem białka. Ten makroskładnik jest niezbędnym składnikiem diety. Wbrew popularnej opinii nie jest on zarezerwowany wyłącznie dla sportowców ćwiczących siłowo. Również dla osób mniej aktywnych fizycznie białko jest niezbędne, ponieważ jest to materiał budulcowy komórek. Owoce morza są więc pod tym względem ciekawym odpowiednikiem klasycznego mięsa oraz produktów wegetariańskich.

Duża zawartość białka to nie jedyny atut ryb i owoców morza. Są one bogate również w kwasy omega-3, których przyswajanie jest niezwykle ważne, ponieważ ludzki organizm nie jest w stanie syntezować go samodzielnie. Dodatkowo spożywanie potraw złożonych z morskich bogactw pozwala dostarczać sporo witamin z grupy B oraz mikroskładniki takie jak magnez, żelazo, cynk, wapń czy selen. Jak widać, popularność ryb i owoców morza jest w pełni uzasadniona, ponieważ łączą doskonały smak z pełnowartościowym posiłkiem.

Różnorodność przyrządzania

Owoce morza oraz ryby podaje się i przyrządza na wiele sposobów. W kwestii formy podania, mogą stanowić podstawowy składnik głównego dania lub jedynie element małej przystawki. W kwestii przyrządzania owoce morza są podatne na marynowanie, grillowanie, pieczenie czy smażenie. Jedynym ograniczeniem w przyrządzaniu potraw morskich jest wyobraźnia kucharza. Zanim jednak przystąpi się do przygotowania dania w stylu kuchni śródziemnomorskiej, warto sprawdzić czy dany składnik (małż, kalmar) posiada określoną procedurę przyrządzania. Jest to istotne, by jedzenie posiłku było w pełni bezpieczne.

Shares: