Zdrowie

Dieta Low Carb – ograniczenie węglowodanów odchudza

Dieta Low Carb to dieta niskowęglowodanowa, która polega na redukcji posiłków dostarczających organizmowi węglowodanów, takich jak kasze, białe pieczywo czy też biały ryż i makaron, a także pewnych owoców i warzyw, oraz strączków i przetworzonych produktów bogatych w cukier.

Rodzaje diety Low Carb

Dieta Low Carb dostępna jest w różnych modelach dających inne efekty. Możemy podzielić ją na:

  • dietę radykalną, o bardzo niskiej zawartości węglowodanów, czyli dietę ketogeniczną, która dostarcza organizmowi do 50 g węglowodanów na dobę,

  • dietę niskowęglowodanową, nieprzekraczającą 130 g dostarczanych cukrów,

  • dietę średniowęglowodanową, dostarczającą organizmowi od 130 do 225 g cukrów dziennie.

Jakie posiłki na diecie Low Carb?

Przechodząc na dietę Low Carb, musimy zdecydowanie ograniczyć ilość spożywanych węglowodanów. Ich źródłem powinny być kasze, ryż brązowy, warzywa oraz pełnoziarniste pieczywo, czyli produkty o niskim indeksie glikemicznym.

Podstawową grupą produktów, jakie należy dostarczyć organizmowi, przechodząc na dietę Low Carb, są tłuszcze. Ich podstawowe zadania to:

  • uzupełnienie bilansu kalorycznego w trakcie dnia,

  • wpływ zachowanie pełnej sprawności umysłowej,

  • wpływ na prawidłowe działanie układu krążenia.

Do najzdrowszych tłuszczów należą oleje roślinne, szczególnie olej lniany, a także ryby morskie, orzechy i nasiona. Warto również dostarczać organizmowi tłuszcze nasycone, w postaci smalcu wieprzowego, masła, czy żółtek jaj.

Równie istotnymi produktami, które powinniśmy spożywać na diecie Low Carb, są białka. To one dostarczają bowiem organizmowi aminokwasów i zabezpieczają masę mięśniową przed rozpadem. Spożywane białka powinny pochodzić przede wszystkim z mięsa, jaj i ryb, ewentualnie nabiału

Równie ważne są działające zasadowo oraz dostarczające organizmowi witamin, minerałów oraz błonnika warzywa. Niekiedy ze względu na możliwy brak niektórych składników osoby stosujące dietę Low Carb powinny suplementować kwasy tłuszczowe omega 3 oraz witaminy.

Jak wpływa na organizm dieta Low Carb?

Dieta Low Carb powoduje zmniejszenie wydzielania insuliny. Normuje ona poziom cukru we krwi i wpływa tym samym na kontrolę apetytu oraz zmniejszenie ilości tkanki tłuszczowej. Dieta ta pomaga ustabilizować poziom cukru we krwi. Można ją także stosować do łagodzenia objawów choroby Alzheimera, a także padaczki. Wspomaga ona osoby, których aktywność fizyczna w ciągu dnia jest niska jak np. wszystkich pracujących w pozycji siedzącej. Można ją stosować, korzystając z cateringu pudełkowego, zapewniającego zdrowe i zbilansowane posiłki.

Shares: