Magnez i jego (nie)oczywiste źródła, przeczytaj!

Magnez to jeden z najważniejszych mikroelementów w organizmie człowieka. Odpowiada między innymi za prawidłową pracę serca, układu nerwowego i pokarmowego. Stymuluje do pracy mózg, wpływając na koncentrację i zdolność przyswajania informacji. Dlatego na pewno nie można zapominać o spożywaniu bogatych w niego produktów. Sprawdź, co zawiera magnez, a zatem co warto włączyć do swojej diety.

Magnez a prawidłowa praca organizmu

Magnez oddziałuje na funkcjonowanie całego organizmu, dlatego należy dbać o jego optymalną podaż. Niedobory tego pierwiastka mogą powodować między innymi:

  • bóle i zawroty głowy,
  • problemy z utrzymaniem równowagi,
  • problemy z koncentracją i przyswajaniem informacji,
  • nagłe i silne skurcze mięśni,
  • zaburzenia rytmu pracy serca.

O prawidłowy poziom magnezu najłatwiej dbać za pomocą prawidłowej diety. W sytuacjach, w których jest to niemożliwe lub np. wchłanianie magnezu jest utrudnione (np. ze względu na nadmiar kwasów tłuszczowych i fosforanów w diecie, przyjmowane lekarstwa), doskonałe wsparcie będą stanowić odpowiednie środki farmakologiczne. Najlepiej wybrać jednak lek, taki jak Aspargin, a nie suplement. Gwarantuje to wyższą jakość produktu i lepsze działanie.

Co zawiera magnez – najbogatsze źródła magnezu

Zapotrzebowanie na magnez dla przeciętnego dorosłego człowieka wynosi około 280 mg na dzień u kobiet oraz około 350 mg u mężczyzn. Z pierwiastka przyjmowanego wraz z pożywieniem przyswaja się ok. 50%. Odżywiając się w sposób zbilansowany i zróżnicowany, nikt nie powinien mieć większych trudności z pokryciem zapotrzebowania na magnez, ale i tak warto wiedzieć, w których produktach jest go najwięcej. To przede wszystkim:

  • produkty zbożowe, a w szczególności płatki owsiane, brązowy ryż, chleb żytni i graham, kasze gryczana i jęczmienna, a także otręby pszenne,
  • orzechy i pestki: orzechy laskowe, pestki dyni i słonecznika, migdały, pistacje,
  • owoce: suszone morele, rodzynki, banany, pomarańcze, jabłka,
  • warzywa strączkowe, przede wszystkim soja, ale również biała fasola, groch czy soczewica,
  • warzywa takie jak pietruszka (w szczególności natka), marchew, sałata, brokuły,
  • kakao,
  • mleko i jego przetwory: ser żółty, ser twarogowy,
  • mięsa i ryby: indyk, wieprzowina, wołowina, łosoś, makrela.

Wiele z produktów bogatych w magnez jest bardzo lubianych i często obecnych w diecie Polaka. Warto jednak pamiętać o ich regularnym spożywaniu. Należy jedynie uważać na wysokokaloryczne produkty z magnezem, takie jak orzechy, kakao i gorzka czekolada czy suszone owoce. Ich nadmiar może bowiem doprowadzić do problemów z utrzymaniem prawidłowej masy ciała.

Jak jeszcze można dostarczyć magnez?

Co zawiera magnez poza wymienionymi wyżej produktami? Możesz być zdziwiony, ale jego doskonałym źródłem jest… woda. W sklepie bez większego trudu znajdziesz wodę mineralną z dość wysokim stężeniem tego mikroelementu. Zazwyczaj magnez zawarty jest również w wodzie kranowej, i to w przyzwoitych ilościach. Musisz jednak indywidualnie sprawdzić parametry wody dla swojego miejsca zamieszkania.

Swój organizm zawsze można również wspomóc środkami z apteki. Na rynku dostępnych jest wiele suplementów z magnezem, ale warto postawić na lek, którego działanie jest dokładniej przebadane.


Opublikowano

w

przez

Tagi:

Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. więcej informacji

Aby zapewnić Tobie najwyższy poziom realizacji usługi, opcje ciasteczek na tej stronie są ustawione na "zezwalaj na pliki cookies". Kontynuując przeglądanie strony bez zmiany ustawień lub klikając przycisk "Akceptuję" zgadzasz się na ich wykorzystanie.

Zamknij