Magnez i jego (nie)oczywiste źródła, przeczytaj!

Magnez to jeden z najważniejszych mikroelementów w organizmie człowieka. Odpowiada między innymi za prawidłową pracę serca, układu nerwowego i pokarmowego. Stymuluje do pracy mózg, wpływając na koncentrację i zdolność przyswajania informacji. Dlatego na pewno nie można zapominać o spożywaniu bogatych w niego produktów. Sprawdź, co zawiera magnez, a zatem co warto włączyć do swojej diety.

Magnez a prawidłowa praca organizmu

Magnez oddziałuje na funkcjonowanie całego organizmu, dlatego należy dbać o jego optymalną podaż. Niedobory tego pierwiastka mogą powodować między innymi:

  • bóle i zawroty głowy,
  • problemy z utrzymaniem równowagi,
  • problemy z koncentracją i przyswajaniem informacji,
  • nagłe i silne skurcze mięśni,
  • zaburzenia rytmu pracy serca.

O prawidłowy poziom magnezu najłatwiej dbać za pomocą prawidłowej diety. W sytuacjach, w których jest to niemożliwe lub np. wchłanianie magnezu jest utrudnione (np. ze względu na nadmiar kwasów tłuszczowych i fosforanów w diecie, przyjmowane lekarstwa), doskonałe wsparcie będą stanowić odpowiednie środki farmakologiczne. Najlepiej wybrać jednak lek, taki jak Aspargin, a nie suplement. Gwarantuje to wyższą jakość produktu i lepsze działanie.

Co zawiera magnez – najbogatsze źródła magnezu

Zapotrzebowanie na magnez dla przeciętnego dorosłego człowieka wynosi około 280 mg na dzień u kobiet oraz około 350 mg u mężczyzn. Z pierwiastka przyjmowanego wraz z pożywieniem przyswaja się ok. 50%. Odżywiając się w sposób zbilansowany i zróżnicowany, nikt nie powinien mieć większych trudności z pokryciem zapotrzebowania na magnez, ale i tak warto wiedzieć, w których produktach jest go najwięcej. To przede wszystkim:

  • produkty zbożowe, a w szczególności płatki owsiane, brązowy ryż, chleb żytni i graham, kasze gryczana i jęczmienna, a także otręby pszenne,
  • orzechy i pestki: orzechy laskowe, pestki dyni i słonecznika, migdały, pistacje,
  • owoce: suszone morele, rodzynki, banany, pomarańcze, jabłka,
  • warzywa strączkowe, przede wszystkim soja, ale również biała fasola, groch czy soczewica,
  • warzywa takie jak pietruszka (w szczególności natka), marchew, sałata, brokuły,
  • kakao,
  • mleko i jego przetwory: ser żółty, ser twarogowy,
  • mięsa i ryby: indyk, wieprzowina, wołowina, łosoś, makrela.

Wiele z produktów bogatych w magnez jest bardzo lubianych i często obecnych w diecie Polaka. Warto jednak pamiętać o ich regularnym spożywaniu. Należy jedynie uważać na wysokokaloryczne produkty z magnezem, takie jak orzechy, kakao i gorzka czekolada czy suszone owoce. Ich nadmiar może bowiem doprowadzić do problemów z utrzymaniem prawidłowej masy ciała.

Jak jeszcze można dostarczyć magnez?

Co zawiera magnez poza wymienionymi wyżej produktami? Możesz być zdziwiony, ale jego doskonałym źródłem jest… woda. W sklepie bez większego trudu znajdziesz wodę mineralną z dość wysokim stężeniem tego mikroelementu. Zazwyczaj magnez zawarty jest również w wodzie kranowej, i to w przyzwoitych ilościach. Musisz jednak indywidualnie sprawdzić parametry wody dla swojego miejsca zamieszkania.

Swój organizm zawsze można również wspomóc środkami z apteki. Na rynku dostępnych jest wiele suplementów z magnezem, ale warto postawić na lek, którego działanie jest dokładniej przebadane.

Marek Lisowski

Marek Lisowski

Entuzjasta motoryzacji, miłośnik sportów ekstremalnych i ekologicznych rozwiązań. Od lat dzieli się swoją wiedzą i doświadczeniem z czytelnikami, inspirując ich do poszukiwania nowych pasji. Jego dynamiczny styl pisania oddaje energię tematów, które porusza.

Artykuły: 656

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *