Technologia

Krajalnica do wędlin sklepowa – poradnik użytkowania

Ostrze do krajalnicy – poradnik użytkowania krajalnicy

 

Ostrze do krajalnicy zapewnia prawidłową pracę urządzenia. Krajalnica do wędlin sklepowa to nieodłączne wyposażenie sklepu spożywczego, mięsnego, firm cateringowych lub profesjonalnej gastronomii. Pozwala na krojenie odpowiedniej grubości plastrów wędlin i sera. Dla urządzeń do krojenia wędlin szczególnie ważna jest płynna regulacja grubości cięcia. Zatem jak przygotować sprzęt do krojenia sera i wędlin? Podpowiadamy jak prawidłowo dbać o krajalnicę i jej ostrze.

Wymiana noża w krajalnicy do krojenia wędlin i sera


Krajalnicę należy regularnie utrzymywać w czystości oraz konserwować. Zapewni to dłuższą żywotność urządzenia oraz jego właściwe działanie. To kiedy wymienić nóż w krajalnicy zależy od częstotliwości użycia urządzenia. Im częściej korzystamy z krajalnicy, tym częściej należy ostrzyć nóż. Dla większości profesjonalnych krajalnic charakterystyczna jest zintegrowana ostrzałka noża. Ostrzenie noża za pomocą zamontowanej w krajalnicy ostrzarki zmniejsza bowiem jego średnicę. Specjalnie utwardzana tarcza tnąca to jeden z najważniejszych elementów krajalnicy. Jeśli średnica noża zacznie się zmniejszać, tarcza do krajalnicy musi zostać wymieniona. Informację, o tym, przy jakieś średnicy należy wymienić nóż, znajdziemy w instrukcji obsługi krajalnicy.


Cena profesjonalnych noży do krajalnic rozpoczyna się powyżej 100 złotych, osiągając cenę kilkuset złotych. Noże te wykonane są ze stali węglowej lub teflonu. Elementy ostrzarki, czyli kamienie ostrzące i gładzące są znacznie tańsze. Ich koszt wynosi kilkadziesiąt złotych. Pamiętajmy, że wymianę noża i kamieni należy przeprowadzić jednocześnie. Dzięki temu unikniemy nieprawidłowego naostrzenia noża, skutkującego złą pracą urządzenia.

Kupując ostrze tnące do krojenia wędlin, warto postawić na znane i sprawdzone marki. Markowe noże do krajalnic gwarantują odpowiednią jakość pracy, wydajność, szybkość, precyzyjne krojenie i trwałość. Mamy wtedy gwarancję, że nóż nie stępi się zbyt szybko ani nie zardzewieje. Inwestycja w profesjonalne ostrze do krajalnicy pozwoli uniknąć problemów z użytkowaniem krajalnicy i konieczności częstej wymiany noża. Możemy zatem zdecydować się na noże od producenta krajalnic lub sprawdzonej firmy, która oferuje wyposażenie dla sklepów.

Gdzie zakupimy elementy krajalnic? Wysokiej jakości krajalnice do sklepu, noże stalowe i teflonowe, a także kamienie do krajalnic oferuje producent wyposażenia sklepów.

Profesjonalne krajalnice – jak wymienić ostrze w krajalnicy

Sposób wymiany noża w krajalnicy zależy od konkretnego urządzenia. Doradzamy, aby postępować zgodnie z instrukcją urządzenia. Jakiekolwiek odstępstwa od wskazówek producenta mogą bowiem skutkować zniszczeniem urządzenia!

Przed rozpoczęciem korzystania z nowego noża do krojenia żywności, należy go naostrzyć. W tym celu należy użyć nowych kamieni ostrzących i gładzących. Użycie starych, zużytych kamieni grozi bowiem nieprawidłową pracą maszyny. Warto zatem od razu zakupić cały zestaw – nóż oraz kamienie.

Jako autoryzowany serwis firmy Ma-Ga oferujemy usługi serwisowe krajalnic. Jest to marka sprawdzona i często wybierana przez właścicieli sklepów ze względu na parametry techniczne, standard ce – doceniane w każdym sklepie. . W ABM zapewniamy serwis gwarancyjny i pogwarancyjny. W ABM oferujemy urządzenia sklepowe, takie jak krajalnice do wędlin, maszynki do mięsa, kotleciarki i wagi. Polecamy także elementy krajalnic – ostrza, noże, kamienie ostrzące i gładzące.

Shares: