Kuchnia

Jak smakuje dobra kawa?

Dobra kawa zależy od wielu czynników – dobrej jakości ziaren kawy, dobrego ekspresu, dobrego sposobu parzenia. Dlatego jednym z najczęściej wybieranych ekspresów do kawy jest La Pavoni.

Ziarna kawy, dobry ekspres czy sposób parzenia?

Nie da się udzielić jednoznacznej odpowiedzi na to pytanie. Głównie ze względu na to, że każdy z tych czynników ma znaczenie. Kupując najtańsze ziarna kawy, które są niewiadomego pochodzenia, z kiepskich źródeł, to nawet La Pavoni – świetny ekspres nam nie pomoże w przygotowaniu pysznej kawy. Ekspres, który zostaje zakupiony również ma znaczenie. Wybierając najtańsze modele na rynku, często nie zwraca się uwagi na sposób mielenia ziaren, czyszczenia ekspresu. A czy sposób parzenia również ma znaczenie? Oczywiście! Ponieważ dobry ekspres, jak na przykład La Pavoni, doskonale wie, jak przyrządzić kawę, aby jej zapach unosił się w powietrzu i zachęcał innych do spróbowania.

Ekspres kolbowy czy dźwigniowy?

Ekspres dźwigniowy La Pavoni jest cichszy od kolbowego. To ich niewątpliwa zaleta. Aby dobrze używać ekspresu dźwigniowego trzeba mieć jednak trochę siły w rękach, ponieważ, aby przetłoczyć wodę przez zmieloną kawę trzeba nacisnąć dźwignię, której zadaniem jest przesunięcie tłoka w cylindrze. Takie działanie wytwarza duże ciśnienie do przetoczenia wody. Jedną z ogromnych zalet ekspresu dźwigniowego La Pavoni jest fakt, że smaku kawy uzyskanego w ten sposób nie da się niczym zastąpić – żadnym innym ekspresem. Minus jest jednak dość spory, przy obecnych czasach – trzeba to zrobić samodzielnie. Za to do ekspresu kolbowego wymagany jest dodatkowy, oddzielny młynek. To właśnie w kolbie umieszcza się zmieloną wcześniej kawę.

Dlaczego warto wybrać La Pavoni?

Ekspresy marki La Pavoni to ekspresy kolbowe oraz dźwigniowe. Z racji tego, że jest to marka sama w sobie, są oni wiodącym producentem ekspresów kawowych od wielu lat. Bardzo często różne kawiarnie zaopatrują się właśnie w te ekspresy. Co czyni je zatem tak wyjątkowymi? Przede wszystkim smak oraz aromat, który jest wydobywany z kawy. Wykonanie ekspresów jest również bardzo ważne. W końcu dobry ekspres też trochę kosztuje i dla użytkowników ważny jest fakt, że po kilku miesiącach eksploatacji, nie trzeba kupować nowego.

Czy zostaniesz fanem ekspresu kolbowego czy dźwigniowego, to zależy od Twoich preferencji smakowych. Osoby, które często używały dźwigniowych, nie są w stanie przerzucić się na “inny” smak kawy z ekspresów ciśnieniowych.

Shares: