Drobne kuchenne sprzęty AGD w awaryjnych sytuacjach

Każdy, kto przygotowuje na co dzień ciepłe posiłki dla siebie czy swojej rodziny z pewnością wie, że w kuchni zdarzają się nieprzewidziane sytuacje. Czy można na wszystkie się przygotować? Jakie akcesoria i sprzęty kuchenne warto mieć w zanadrzu, by być gotowym na różne wypadki? Kiedy jeszcze sprawdzi się dodatkowa kuchenka elektryczna jednopalnikowa, w jakich miejscach najczęściej się jej używa?

Brak gazu, usterki płyty kuchennej – bądź gotowy!

W trakcie przygotowywania posiłków używa się wielu różnych akcesoriów. Zależą one od dania, a także warunków, w których się gotuje. Większość akcesoriów kuchennych można na szybko zastąpić, gdy ulegną uszkodzeniu czy przestaną działać, ale jak zastąpić źródło ciepła – palnik na płycie czy w kuchence? Może być to wynik braku gazu, albo też usterki czy uszkodzenia płyty. W takiej sytuacji warto mieć zapasową kuchenkę, przenośną płytę grzewczą. Może być to prosta kuchenka elektryczna jednopalnikowa lub indukcyjna. Czasami sprawdza się także kuchenka mikrofalowa, choć przyrządzane w niej dania nie smakują tak samo dobrze. Wiele dań obiadowych można także poddać obróbce cieplnej w piekarniku, jednak wymaga to zużycia większej ilości energii.

Gotowanie na wyjeździe – podręczny sprzęt może się przydać

Jednopalnikowa kuchenka elektryczna jest także typowym sprzętem w kuchniach dla gości – aneksach kuchennych w pokojach gościnnych, apartamentach. To niedrogie, a zarazem stosunkowo bezpieczne rozwiązanie. Stanowi udogodnienie dla gości, z którego wielu chętnie korzysta, w szczególności w przypadku podróżowania z dziećmi. Kuchenki elektryczne wyposażone są zwykle w szereg udogodnień:

  • regulatory temperatury – pozwalające dostosować aktualną moc płyty, temperaturę, jaką będą osiągać potrawy,
  • termostat – pozwala na precyzyjne ustawienie temperatury, w odpowiednim momencie przerywając dalsze nagrzewanie,
  • czasami również różne zabezpieczenia umożliwiające wygodne użytkowanie,
  • powłokę ułatwiającą czyszczenie.

Pozwolą na przyrządzenie dowolnej potrawy – wystarczy dysponować odpowiednią patelnią, garnkiem czy rondlem, akcesoriami, a także oczywiście samych składników. Ważna jest także moc palnika, dopasowana do potrzeb, wielkości powierzchni grzewczej. Decyduje ona o szybkości obróbki cieplnej, jej intensywności. Kuchenka elektryczna jednopalnikowa to bardzo przydatny drobny sprzęt AGD w wielu sytuacjach.


Opublikowano

w

przez

Tagi:

Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. więcej informacji

Aby zapewnić Tobie najwyższy poziom realizacji usługi, opcje ciasteczek na tej stronie są ustawione na "zezwalaj na pliki cookies". Kontynuując przeglądanie strony bez zmiany ustawień lub klikając przycisk "Akceptuję" zgadzasz się na ich wykorzystanie.

Zamknij