Białe wino i jego faworyci

Białe wino i jego faworyci

Powiedzmy sobie wprost, białe wino nie jest w żaden sposób mniej wyrafinowane niż wino czerwone. Może być równie złożone i równie wyrafinowane, a jego odmiany zaskakują złożonością smaków. W zależności od klimatu, rodzaju gleby, metody upraw wyróżnia się wiele jego odmian.

Jakie wino wybrać?

Przyjrzyjmy się bliżej najpopularniejszym gatunkom białego wina dostępnym na https://wybieramwino.pl/kolor-rodzaj/biale, które zdobyły uznanie wśród koneserów na całym świecie. 

Chardonnay

Wytrawne białe wino, które pochodzi z regionu Burgundii we Francji. Jedno z najczęściej spożywanych i najbardziej lubianych białych win, o kremowej konsystencji. Obejmuje intensywnie aromatyczne smaki od orzechowego i ziemistego do owoców tropikalnych i cytrusów. Chardonnay ma lekkie ciało i dobrze komponuje się z każdą potrawą, co czyni go idealnym wyborem jako wino uniwersalne. Najczęściej jednak parowany z mięsistymi rybami (dorsz, halibut) i skorupiakami (krewetki, homary, kraby).

Sauvignon Blanc

Słynie z żywych aromatów cytrusowych, które są zrównoważone nutami subtelnych, ale egzotycznych perfum i kwasowości. Podczas gdy regiony o długiej tradycji, takie jak Dolina Loary we Francji, są znane z produkcji jednych z najlepszych Sauvignon Blanc, winogrono to od niedawna cieszy się powodzeniem w znanym regionie Nowej Zelandii – Marlborough. Ta ekscytująca odmiana stanowi bardzo wszechstronny dodatek do każdego posiłku i dodaje wspaniałego smaku potrawom z białego mięsa, takim jak kurczak, a nawet lekkim potrawom wegetariańskim. Owoce morza również pięknie się prezentują w połączeniu z dobrym kieliszkiem Sauvignon Blanc – więc jeżeli kiedykolwiek będziecie mieli problem z wyborem, to jest to zawsze bezpieczny wybór.

Riesling 

Klasyczne białe wino, znane ze swoich rześkich i aromatycznych właściwości oraz szerokiej gamy smaków. Mogą występować w różnych odmianach, od lekkich wytrawnych po bardzo słodkie wina deserowe. Jego bogactwo i złożoność sprawiają, że jest ulubionym winem dla koneserów szukających alternatywy dla cięższych win. 

Uważa się, że pochodzi z regionu Renu w Niemczech, ale obecnie jest produkowane na całym świecie w takich krajach jak Australia, Nowa Zelandia, Kanada i Stany Zjednoczone. Osoby poszukujące wytrawnych stylów doskonałe Rieslingi znajdą w Alzacji, stanie Waszyngton lub Clare Valle.  

W związku z tym, że są to wina bardzo uniwersalne, pasują do wielu rodzajów potraw. Kwasy w tej odmianie są zazwyczaj bardzo zrównoważone, co pozwala na podkreślenie każdego poziomu słodyczy bez efektu mdłości czy cierpkości. Jego intensywne profile smakowe pięknie komponują się z delikatnymi daniami rybnymi inspirowanymi kuchnią azjatycką.

Moscato 

Elegancki, słodki i owocowy rodzaj wina, który stanowi doskonały dodatek do deserów. Najbardziej znane jako Asti Spumante, Moscato charakteryzuje się musującą nutą i bardzo aromatycznym zapachem. Zazwyczaj podaje się je schłodzone i z lekkimi przystawkami, takimi jak sałatki z marchwi, selera lub ogórków. Dzięki temu stało się bardzo popularnym wyborem wśród większości enofilów, którzy cenią sobie różnorodne doświadczenia z winem.


Opublikowano

w

przez

Tagi:

Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. więcej informacji

Aby zapewnić Tobie najwyższy poziom realizacji usługi, opcje ciasteczek na tej stronie są ustawione na "zezwalaj na pliki cookies". Kontynuując przeglądanie strony bez zmiany ustawień lub klikając przycisk "Akceptuję" zgadzasz się na ich wykorzystanie.

Zamknij