Kuchnia

Białe wino i jego faworyci

Powiedzmy sobie wprost, białe wino nie jest w żaden sposób mniej wyrafinowane niż wino czerwone. Może być równie złożone i równie wyrafinowane, a jego odmiany zaskakują złożonością smaków. W zależności od klimatu, rodzaju gleby, metody upraw wyróżnia się wiele jego odmian.

Jakie wino wybrać?

Przyjrzyjmy się bliżej najpopularniejszym gatunkom białego wina dostępnym na https://wybieramwino.pl/kolor-rodzaj/biale, które zdobyły uznanie wśród koneserów na całym świecie. 

Chardonnay

Wytrawne białe wino, które pochodzi z regionu Burgundii we Francji. Jedno z najczęściej spożywanych i najbardziej lubianych białych win, o kremowej konsystencji. Obejmuje intensywnie aromatyczne smaki od orzechowego i ziemistego do owoców tropikalnych i cytrusów. Chardonnay ma lekkie ciało i dobrze komponuje się z każdą potrawą, co czyni go idealnym wyborem jako wino uniwersalne. Najczęściej jednak parowany z mięsistymi rybami (dorsz, halibut) i skorupiakami (krewetki, homary, kraby).

Sauvignon Blanc

Słynie z żywych aromatów cytrusowych, które są zrównoważone nutami subtelnych, ale egzotycznych perfum i kwasowości. Podczas gdy regiony o długiej tradycji, takie jak Dolina Loary we Francji, są znane z produkcji jednych z najlepszych Sauvignon Blanc, winogrono to od niedawna cieszy się powodzeniem w znanym regionie Nowej Zelandii – Marlborough. Ta ekscytująca odmiana stanowi bardzo wszechstronny dodatek do każdego posiłku i dodaje wspaniałego smaku potrawom z białego mięsa, takim jak kurczak, a nawet lekkim potrawom wegetariańskim. Owoce morza również pięknie się prezentują w połączeniu z dobrym kieliszkiem Sauvignon Blanc – więc jeżeli kiedykolwiek będziecie mieli problem z wyborem, to jest to zawsze bezpieczny wybór.

Riesling 

Klasyczne białe wino, znane ze swoich rześkich i aromatycznych właściwości oraz szerokiej gamy smaków. Mogą występować w różnych odmianach, od lekkich wytrawnych po bardzo słodkie wina deserowe. Jego bogactwo i złożoność sprawiają, że jest ulubionym winem dla koneserów szukających alternatywy dla cięższych win. 

Uważa się, że pochodzi z regionu Renu w Niemczech, ale obecnie jest produkowane na całym świecie w takich krajach jak Australia, Nowa Zelandia, Kanada i Stany Zjednoczone. Osoby poszukujące wytrawnych stylów doskonałe Rieslingi znajdą w Alzacji, stanie Waszyngton lub Clare Valle.  

W związku z tym, że są to wina bardzo uniwersalne, pasują do wielu rodzajów potraw. Kwasy w tej odmianie są zazwyczaj bardzo zrównoważone, co pozwala na podkreślenie każdego poziomu słodyczy bez efektu mdłości czy cierpkości. Jego intensywne profile smakowe pięknie komponują się z delikatnymi daniami rybnymi inspirowanymi kuchnią azjatycką.

Moscato 

Elegancki, słodki i owocowy rodzaj wina, który stanowi doskonały dodatek do deserów. Najbardziej znane jako Asti Spumante, Moscato charakteryzuje się musującą nutą i bardzo aromatycznym zapachem. Zazwyczaj podaje się je schłodzone i z lekkimi przystawkami, takimi jak sałatki z marchwi, selera lub ogórków. Dzięki temu stało się bardzo popularnym wyborem wśród większości enofilów, którzy cenią sobie różnorodne doświadczenia z winem.

Shares: