Ekspresowy czas przygotowania, prostota, no i ten smak… O czym mowa? O naleśnikach i omletach, które można przyrządzić w mgnieniu oka, dodając do nich swoje ulubione składniki!

Co to jest omlet i jakie są jego rodzaje?

Omlet jest daniem w formie placka, które można jeść zarówno na słodko, jak i słono. Występuje w wielu odmianach, z których najpopularniejszymi są: omlet francuski (tzw. omlet naturalny), omlet rzymski (tzw. omlet biszkoptowy), hiszpańska tortilla, włoska frittata oraz japoński tamagoyaki. Głównym składnikiem wszelkich rodzajów omleta są smażone jaja.

Naleśnik i jego najpopularniejsze odmiany

Naleśnik również występuje w wielu odmianach. Najczęściej spotykanymi są:

  • amerykańskie pankejki (pancakes) o charakterystycznym grubym cieście przygotowanym na bazie drożdży i proszku do pieczenia (ewentualnie sody);
  • francuskie naleśniki na bardzo cienkim cieście (crêpes);
  • bliny, czyli drożdżowe naleśniki z mąki pszenno-gryczanej lub gryczano-żytniej bardzo popularne na Wschodzie Europy (przede wszystkim w Rosji czy na Ukrainie i Białorusi).

Przepisy na pyszne omlety oraz naleśniki

Jeśli szukasz niebanalnych przepisów na omlety bądź naleśniki, sprawdź nasze cztery propozycje. Znajdziesz tutaj zarówno potrawy podawane na słodko, jak i na słono. W skrócie – dla każdego coś miłego! Oto one:

Ciężki wybór, czyż nie? Proponujemy zatem wypróbować każdy z przepisów i wybrać swój ulubiony!

 

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj