Zdrowie

Błonnik – pierwsza pomoc w niestrawności

Niestrawność to problem, z którym borykał się kiedyś każdy. Pojawia się w sytuacjach stresowych, jest efektem przejedzenia lub spożycia np. ciężkostrawnych produktów.
Jak odpowiednie spożycie błonnika może zapobiegać problemom gastrycznym i przynosić ulgę w niestrawności?

Czym jest niestrawność?

Niestrawność to zespół objawów ze strony układu pokarmowego, wywołujących dyskomfort, który może utrudniać codzienne życie i funkcjonowanie. 

Do najczęstszych symptomów zaliczamy:

  • bóle brzucha o różnym umiejscowieniu i natężeniu;
  • nieprawidłowości w oddawaniu kału (zaparcia lub biegunki);
  • gazy i wzdęcia;
  • zgaga;
  • odbijania;
  • nudności i wymioty.

Najczęstszą przyczyną niestrawności jest zbyt obfity posiłek oraz spożycie pokarmów tłustych lub wzdymających. 

Błonnik – remedium na problemy z trawieniem

Jedną z codziennych przyczyn niestrawności jest spowolnienie pasażu jelitowego. Może ono wynikać zarówno z zalegania ciężkostrawnych pokarmów w układzie pokarmowym, jak i ze spadku tempa przemiany materii. Rozwiązaniem niektórych problemów może być zwiększenie spożycia błonnika pokarmowego.

Błonnik, zwany również włóknem pokarmowym oczyszcza jelita ze złogów, wspiera regenerację błon śluzowych układu pokarmowego i normalizuje pracę jelit. Dodatkowo, pęczniejąc w jelitach, zapewnia uczucie sytości na dłużej, co ma ogromne znaczenie w zapobieganiu otyłości.

Jak zwiększyć ilość błonnika w diecie?

Zalecane przez WHO dzienne spożycie błonnika powinno wynosić 25 do 40 gramów na dobę. Najwięcej włókna pokarmowego można znaleźć w otrębach pszennych (42 g na 100 g produktu), a spore jego ilości można znaleźć również w takich produktach, jak:

  • kakao (33g/100g);
  • wiórki kokosowe (20g/100g);
  • żyto (ziarno – 15,1g/100g);
  • płatki owsiane (10,1g/100g);
  • kasza gryczana (10g/100g).

Sporo błonnika zawierają także suszone figi (9.8 g), morele (7,3) i śliwki (7,1). Pewna ilość tych włókien znajduje się również w owocach i warzywach, stąd odpowiednio zbilansowana dieta, zawierająca owoce, warzywa, orzechy i produkty pełnoziarniste powinna zaspokoić zapotrzebowanie organizmu na ten składnik.

Jeśli jednak błonnika w diecie wciąż jest zbyt mało, warto zastanowić się nad jego suplementacją. Idealną pomocą będą produkty Colon C. Zawierają one nie tylko duże ilości błonnika, ale są również wzbogacone żywymi kulturami bakterii kwasu mlekowego, które wspierają mikroorganizmy jelitowe, przyspieszając procesy trawienne. Dodatek naturalnej inuliny z cykorii zapewnia działanie poślizgowe, ułatwiając transport pożywienia wzdłuż jelit i tym samym zmniejszając prawdopodobieństwo wystąpienia zaparć.

Problemy trawienne i niestrawność są zwykle spowodowane błędami żywieniowymi lub nieprawidłowościami trybu życia, takimi, jak zbyt niska aktywność fizyczna, przewlekły stres czy niedostateczne nawodnienie organizmu. Jeśli jednak zwiększone spożycie błonnika nie minimalizuje odczuwalnych dolegliwości, należy udać się do lekarza, celem zbadania przyczyn ich występowania.

Bibliografia:

  1. Talley, Nicholas J., Nghi Phung, and Jamshid S. Kalantar. „Indigestion: When is it functional?.” Bmj 323.7324 (2001): 1294-1297.
  2. Anderson, J. W., Baird, P., Davis Jr, R. H., Ferreri, S., Knudtson, M., Koraym, A., Waters, V., & Williams, C. L. (2009). Health benefits of dietary fiber. Nutrition Reviews, 67(4), 188–205. https://doi.org/10.1111/j.1753-4887.2009.00189.x
  3. Normy Żywienia dla Populacji Polski
  4. Górecka, D. „Błonnik pokarmowy–korzyści zdrowotne i technologiczne.” Przemysł Spożywczy 12.63 (2009).
Shares: